Help:Секція назв

From Wikispecies
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Name section and the translation is 100% complete.

Назва

Секція назв використовується тільки для назв таксонів, що регулюються відповідним номенклатурним кодом (для зоології це стосується лише назв груп видів, груп родів та груп родин). У секції назв не використовуються назви рідними мовами, прийнятною є лише латинська назва таксону. Для таксонів рангом роду або нижче, назви мають писатися курсивом. Це наукова конвенція. Назву таксону повинна абсолютно точно відповідати тій, яку дав йому легітимний автор. Для ботанічних таксонів після назви також повинен стояти рік публікації. Рік затвердження також рекомендується ставити й для зоологічних таксонів. Для старіших зоологічних та усіх ботанічних публікацій рік затвердження є таким самим, як рік публікації. У ботаніці рік завжди ставиться в дужках. Будь ласка, зверніть також увагу на те, що відповідно до результатів опитування у Кнайпі 2017 року2017, вживання «магічного слова» {{BASEPAGENAME}} на сторінках таксонів не рекомендується.

Зоологія: Vulpes vulpes Linnaeus, 1758
Ботаніка: Clematis viticella L. (1753)

Зверніть увагу, що прізвища авторів супроводжуються посиланнями на сторінки авторів, для яких Віківиди мають цілий розділ статей. Зверніться до розділу Help:Імена авторів за детальнішою інформацією на цю тему.

Іноді таксон може мати декілька прізвищ авторів. У цьому випадку використовуйте їх список, розділяючи прізвища комами, та знаком & для останнього автора. В дужки слід брати кожне прізвище окремо, а не весь список авторів разом. Якщо є більше 4 авторів, прийнятно використовувати скорочення "et al." (від et alii), що означає латиною "та інші". Фраза et al. має бути написана курсивом і мати крапку на кінці, оскільки це абревіатура. (Зверніть будь ласка увагу, що у секції джерел, яка йде відразу після секції назв, не слід використовувати "et al." Коли ви надаєте оригінальне джерело чи протолог, має бути включений повний список авторів).

 Bacillus novalis Heyrman et al., 2004

В зоології в дужках пишуть як ім'я автора, так і рік, а в ботаніці дужки навколо імені автора використовуються лише для того, щоб вказати, що його назва була змінена іншою комбінацією, відмінною від оригінальної в авторському описі. У випадках, коли оригінальна і наступна комбінації мають назву з авторського опису, оригінальна комбінація завжди записується без круглих дужок. Ботанічні назви повинні містити ім'я автора ревізії (без дужок) після нової комбінації з оригінальним автором у дужках, але така практика не використовується в зоології.

 Зоологія: Macracantha arcuata (Fabricius, 1793)
 Ботаніка: Clematis alpina (L.) Mill. (1768)

У першому випадку Macracantha arcuata є валідною назвою, тоді як оригінальна назва, яку дав Фабрициус, стала синонімом. У другому випадку опис виду Clematis alpina Лінней спочатку опублікував під іншою назвою, а згодом Міллер перекомпонував її, й оригінальна комбінація може заснувати синонім, якщо вона раніше була визнана валідним синонімом.

У ботаніці публікація відіграє важливу роль у затвердженні назви таксонів як чинна публікація, що має власний схвалений код. Тому процедура встановлення таксону в сучасній науковій літературі завжди використовує ім'я автора, дату та видавця у скороченому форматі. Оскільки Віківиди є науковим інструментом, ми повинні дотримуватись цих вимог у секціях Назва та Синоніми. У цьому сенсі Віківиди дотримуються положень, що містяться в International Plant Names Index та на подібних до нього сайтах, таких як World Checklist of Selected Plant Families.

 Ботаніка: Sciadopitys verticillata (Thunb.) Siebold & Zucc., Fl. Jap. 2(1): 3 (1842).

Оскільки Віківиди розвиваються, бажано включити трохи важливої додаткової інформації в секції назв. У зоології прикладами такої інформації є типова місцевість і місцеперебування голотипу. В ботаніці модель таксонів є іншою, тут типові види роду можуть розглядатися як важлива таксономічна інформація.

 Зоологія: Wagimo signatus Butler, [1882].
(Типова місцевість) Type Locality: Japan, Hokkaido, "Kuramatsunai, August".
(Голотип) Holotype: BMNH (Fenton).
 Ботаніка:  Vella L., Sp. Pl. 2: 641 (1753).
(Типовий вид) Type species: Vella pseudocytisus L., Sp. Pl. 2: 641 (1753).

Типова місцевість

Деякі джерела надають інформацію про голотипи. Голотип - це зразок виду, на яких спирався легітимний автор у своєму описі цього виду. Найчастіше такий організм був знайдений вперше. Типова місцевість (type locality) описує місце та середовище, де знаходився голотип. Надайте якомога більше деталей, що містяться у ваших джерелах.

 Type locality: Ecuador, Esmeraldas Province, Cordillera de Toisán, Río Piedras, Los Pambiles, 00°32'N, 78°38'W, 1200 m elevation.

Термін «типова місцевість» можна знайти тільки на рівні виду або нижчому.

Типовий матеріал

Голотипи (та інші матеріали) часом зберігаються в музеях, і, таким чином, громадськість може бачити, як дійсно виглядає зразок. Коли заноситься інформація про такий зразок, до нього додається 'тег' з музейним номером і абревіатурою самого музею. Це дозволяє фахівцям проводити подальші дослідження вже описаних видів, а також перевіряти авторський опис. Всі голотипи перераховуються на головній сторінці голотипу. Посилання має бути спрямоване на голотип, але приховане під підписом музейної абревіатури. (Клацніть ред. або edit в англійському тексті цього розділу, щоб побачити, як це виглядає в коді).

 Holotype: EPN 851241.

Голотип можна знайти тільки на рівні виду або нижчому (для вищої групи замість цього наводиться типовий вид або типовий рід). Використовуйте відповідне інше слово, якщо зразок не є голотипом (напр. "лектотип (Lectotype):", "неотип (Neotype):" і т. д.)

Синоніми

Таксономія - це галузь науки, що постійно змінюється. Статус різних опублікованих назв може змінюватися в світлі нових знань. Якщо виявляється, що існує два фактично ідентичні раніше описані таксони, але з різними назвами, то старша назва має пріоритет, а новіша назва стає синонімом ("synonym") старої назви. Нерідко автори, отримуючи нову інформацію, приходять до висновку, що певний вид повинен належати до іншого роду, ніж той, в складі якого він був описаний спочатку. Коли цей вид поєднується з іншою родовою назвою, формується "нова комбінація". Нові комбінації, власне кажучи, не є синонімами ("Synonyms"), але часто вони вказуються разом із синонімами при висвітленні таксономічної історії таксону. Якщо в одному розділі містяться як синоніми, так і різні комбінації, заголовок може бути названий "Synonymy", оскільки цей термін охоплює повну історію всіх назв та комбінацій, що застосовувались для позначення організму. Оскільки відвідувачі можуть шукати саме синоніми та різні комбінації, дуже важливо, щоб синонімія була присутня в цій секції. Дуже корисним буде розташувати список синонімів за датою, а не за абеткою. В ботаніці прийнято поділяти синоніми на підгрупи; інформація про те, чи є синонім базіонімом (якщо це актуально), гомотипним або гетеротипним (кожен зі своїми гомотипними синонімами), знову ж таки є корисною для відвідувачів.

Додайте розділ синонімів (synonyms/synonymy) як підрозділ 3-го рівня в секції назви і вставте інформацію у вигляді маркованого списку.

Приклад із зоології:


=={{int:Name}}==

''Anthene liodes'' ({{a|William Chapman Hewitson|Hewitson}}, 1874).

==={{int:Synonymy}}===

*''Lycaenesthes liodes'' Hewitson, 1874: 349.
*''Lycaena adherbal'' Mabille, 1877: 217. Synonymy in Stempffer, 1967: 192.
*''Anthene liodes'' (Hewitson); Stempffer, 1967: 192. New combination.

Створіть також сторінки Lycaenesthes liodes і Lycaena adherbal і зробіть перенаправлення на сторінку Anthene liodes page:

#REDIRECT [[Anthene liodes]]

Приклад із ботаніки:

=={{int:Name}}==

''Pinus clausa'' ({{aut|Chapman}} ex {{aut|Engelm.}}) {{aut|Vasey}} & {{aut|Sarg.}}, Rep. for. N. America 199. (1884)

==={{int:Synonyms}}=== 

{{BA}}
**''Pinus inops'' var. ''clausa'' {{aut|Chapm.}} ex {{aut|Engelm.}}, Bot. Gaz. 2: 125. (1877)
{{HOT}}
**''Pinus inops'' subsp. ''clausa'' ({{aut|Chapm.}} ex {{aut|Engelm.}}) {{aut|Engelm.}}, Trans. Acad. Sci. St. Louis 4: 177. (1880)
**''Pinus virginiana'' subsp. ''clausa'' ({{aut|Chapm.}} ex {{aut|Engelm.}}) {{aut|Eckenw.}}, Conifers World: 647. (2009)
{{HET}}
**''Pinus clausa'' var. ''immuginata'' {{aut|D.B.Ward}}, Castanea 28: 4. (1963)
**''Pinus clausa'' subsp. ''immuginata'' ({{aut|D.B.Ward}}) {{aut|A.E.Murray}}, Kalmia 13: 22. (1983)

Повний приклад

Повністю секція назв буде відформатована так:

=={{int:Name}}==
''Glomus przelewicense'' {{a|Janusz Błaszkowski|Błaszk.}}, 1988.
 
Host-Substratum/Locality: From soil under ''[[Thuja occidentalis]]'': Poland
 
Holotype: {{Repository link|DPP}} 578
 
==={{int:Synonyms}}=== 
* ''Glomus przelewicensis'' {{aut|Błaszk.}}, 1988
* ''Diversispora przelewicensis'' {{a|Fritz Oehl|Oehl}}, 2011

А після її збереження або в попередньому перегляді це виглядатиме так:

Name

Glomus przelewicense Błaszk., 1988.

Host-Substratum/Locality: From soil under Thuja occidentalis: Poland

Holotype: DPP 578

Synonyms

  • Glomus przelewicensis Błaszk., 1988
  • Diversispora przelewicensis Oehl, 2011

Шаблони авторів

Рекомендується також для імен авторів використовувати шаблони {{A}} і {{Aut}}. Вони автоматично форматують ім'я автора, використовуючи малу капітель. Шаблон {{A}} також додає вікі-посилання для імені автора, тоді як шаблон {{Aut}} не робить цього:

=={{int:Name}}==
''Glomus przelewicense'' {{a|Janusz Błaszkowski|Błaszk.}}, 1988
 
Host-Substratum/Locality: From soil under ''[[Thuja occidentalis]]'': Poland
 
Holotype: {{Repository link|DPP}} 578
 
==={{int:Synonyms}}===

* ''Glomus przelewicensis'' {{aut|Błaszk.}}, 1988

Після збереження або в попередньому перегляді це виглядатиме так:

Name

Glomus przelewicense Błaszk., 1988

Host-Substratum/Locality: From soil under Thuja occidentalis: Poland

Holotype: DPP 578

Synonyms

  • Glomus przelewicensis Błaszk., 1988

Особливості номенклатури плазунів і земноводних

  • Назви, вигадані Госером: Номенклатурний хаос та таксономічна дестабілізація, здійснена Госером (Hoser 2013, 2014a,b, 2018a,b та багато інших робіт, задокументованих в Wüster et al. 2021), призвела до безпрецедентної реакції наукової спільноти та відхилення сумнівних дій. У своїй власній широкій і розгалуженій систематиці та номенклатурі Госер регулярно й безперервно обходив загальноприйняті й рекомендовані стандарти наукового аналізу та рецензування. Хоча останнім часом отримали назви лише 15 нових видів черепах, Госер з 2000 по січень 2021 року намагався оприлюднити загалом 1795 нових назв таксонів, серед яких 1453 плазунів, 290 жаб, 46 ссавців, 4 павуків та 2 риб, (Wüster et al. 2021). Ми розцінюємо його дії як порушення й незаконні дії, спрямовані на дестабілізацію номенклатури, здійснені всупереч Міжнародному кодексу зоологічної номенклатури (ICZN 1999), а також з порушенням рекомендованого Кодексу етики. Крім того, ми не розглядаємо його документи, що публікуються під назвою Australasian Journal of Herpetology, як об'єктивні наукові публікації (Kaiser et al. 2013; Kaiser 2014; Rhodin et al. 2015; Wüster et al. 2021).
  • У співпраці з великою групою провідних спеціалістів, що представляють глобальні герпетологічну та зоологічну спільноти, ми звернулися до Міжнародної комісії із зоологічної номенклатури (International Commission on Zoological Nomenclature, ICZN) з проханням використати її повноваження, щоб оголосити роботи Госера номенклатурно недоступними й відповідно розглядати їх надалі (Rhodin et al. 2015). У відповідь ICZN (2021) надала висновок, в якому члени комісії відмовилися офіційно підтвердити або відхилити доступність назв та робіт Госера, а також зазначили, що вони не мають повноважень захищати власний Кодекс етики (Code of Ethics).
  • Спираючись на цю думку ICZN та з огляду на численні нововведення Госера, що дестабілізують номенклатуру, та його конфлікті й неетичні дії, ми тепер погоджуємось з рекомендаціями Wüster et al. (2021) та думку 464 зоологів, що підтримали їх, і будемо дотримуватись повного неприйняття науковою спільнотою робіт Госера як ненаукових та руйнівних, а також рішуче підтримуємо дії спільноти із заміни його назв (аспідонімів) на дійсні. Ми також погоджуємось з аналізом та рекомендаціями Krell (2021), який порадив зробити превалююче використання назв науковою спільнотою потенційним способом вирішення проблем, створених Госером approach. Тому тепер ми вважаємо всі назви черепах Госера nomina rejecta й визнаємо правомірність заміни цих аспідонімів на дійсно опубліковані, доступні та науково обґрунтовані на основі найкращого наявного об'єктивного аналізу та рецензування.
    • Turtle Taxonomy Working Group. In press (2021). Turtles of the World: Annotated Checklist and Atlas (9th Ed.). Chelonian Research Monographs No. 8.

База даних плазунів

База даних рептилій є найбільшим контрольним списком плазунів. Також була опублікована заява, автори якої зобов'язуються не використовувати назви, вигадані в результаті таксономічного вандалізму. Scott Thomson (Faendalimas) talk 20:58, 27 May 2021 (UTC)[reply]

Джерела

Секція навігації по таксонах Name section/uk Секція джерел