Nápověda:Obsah

From Wikispecies
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Contents and the translation is 100% complete.


Wikidruhy je volně dostupný adresář druhů, úzce propojený s Wikipedií. Je spoluvytvářen svými čtenáři. Následující odstavce Vám napoví, jak Wikidruhy používat.

Tato stránka pojednává o základních pravidlech editace wikistránek. Pokud jste v tomto ohledu pokročilí a víte, jak provádět základní editace, můžete pokračovat přímo na Nápověda:Wikidruhy obecně.

Návod

Rádi byste přispěli do Wikidruhů? Zde najdete upravený návod Wikipedie, ze kterého se dozvíte, jak editovat jednotlivé stránky Wikidruhů.

Wikidruhy jsou společně vytvářená sbírka druhů, do které můžete přispět i Vy. Několik následujících stránek Vám poskytne základní znalosti, které budete potřebovat, abyste nám s projektem mohli pomoci.

Tyto stránky se budou zaobírat užitečnými prvky softwaru wiki, stylistikou a obsahovými radami, informacemi o komunitě Wikidruhů, či důležitými pravidly a konvencemi Wikidruhů.

Pamatujte, že se jedná pouze o nástin, nikoli pevná pravidla či vyčerpávající manuál. Pokud chcete detailnější návody, následujte odkazy na stránkách nápovědy, které Vás zavedou na podrobnější stránky Wikipedie.

V návodu se vyskytují také odkazy, pod kterými si budete moci vyzkoušet to, co jste se právě naučili. Využijte těchto příležitostí a trochu si pohrajte. Za chyby na experimentálních stránkách se na Vás nikdo zlobit nebude.

Pozn.: Umístění zmíněných odkazů počítá s tím, že používáte výchozí rozvržení stránky. Pokud jste registrovaným uživatelem a používáte změněné výchozí nastavení, odkazy mohou být umístěny jinde.

Jak editovat stránky

Začneme se základní funkcí všech wiki: Editovat. S výjimkou nemnoha uzamčených stránek má každá wikistránka nahoře umístěn odkaz s názvem „Editovat“. Tento odkaz Vám umožní přesně to, co říká - editovat stránku, na kterou se právě díváte. Stránky, které umožňují komukoliv editovat svůj obsah, jsou známé jako "wiki".

Zkuste si to! Otevřete si v novém okně odkaz na Pískoviště, a nahoře na stránce klikněte na „Editovat“. Zobrazí se Vám zdrojový kód stránky. Napište tam něco zábavného, nějakou kulišárnu - nebo prostě jen „ahoj“. Teď to uložte a podívejte se, co jste vlastně udělali.

Ukázat náhled

Je důležité, abyste si co nejdříve osvojili používání funkce „Ukázat náhled“, která Vám umožní prohlédnout si výslednou podobu stránky po Vaší editaci, aniž byste ji ukládali. Zkuste provést nějakou editaci na Pískovišti a pak klikněte na tlačítko "Ukázat náhled". Všichni děláme chyby; funkce náhledu Vám umožní chyby snáze vychytat. Pokud si používání funkce Ukázat náhled zautomatizujete, ušetříte sobě i ostatním editorům spoustu problémů. Náhled Vám dovoluje vyzkoušet si různé formátování a nakonec uložit článek až tehdy, když jste spokojeni.

Obzvlášť vhodné je to v případech, kdy plánujete provádět větší množství malých změn. Definitivní příkaz Uložit by měl být odeslán jen jednou, má-li historie editací zůstat přehledná. Méně frekventované ukládání také snižuje riziko konfliktu mezilehlých editací (tato situace vzniká, když dva různí editoři nezávisle na sobě upravují stránku ve stejnou chvíli). Pokud ale máte v plánu měnit velké objemy textu, může být vhodnější ukládat je postupně (odstavec po odstavci, například), což umožní ostatním editorům lepší porozumění vašich úprav.

Malé editace

Pokud jste přihlášeni pod svým uživatelským jménem, máte možnost označit svou editaci jako „malou editaci“ zaškrtnutím příslušného políčka před uložením editace. Tímto dáváte ostatním najevo, že Vaše editace nepředstavuje nějakou zásadní změnu. Neexistuje žádná přesně formulovaná hranice, nicméně věci jako oprava pravopisu, typografie nebo přidání odkazu uvnitř Wikipedie patří mezi malé editace. Jinými slovy - změna vzhledu je malou editací, změna obsahu už ne. Pokud jste na pochybách, nechte políčko nezaškrtnuté.

Shrnutí editace

Než svou editaci uložíte, je vhodné uvést krátké shrnutí o změnách, které touto editací provádíte (příslušné textové pole je umístěno mezi editačním textovým polem a tlačítky „Zveřejnit změny“ a „Ukázat náhled“). Stačí stručně - když napíšete „typo“, lidé pochopí, že právě opravujete nějakou malou pravopisnou chybu, nebo tak něco.

Řezy písma a nadpisy

Tučné písmo a kurzíva

Psát text na wiki vyžaduje jiný přístup než psaní v běžném textovém procesoru.

Wiki-editory rozumí některým html značkám, ale většina lidí používá speciální systém značek, který byl vytvořen přímo pro zjednodušení editací ve wiki. Nejběžnějšími formátovacími značkami jsou tučné písmo a kurzíva. Tento formát se vytváří tak, že se vybraná část textu takto ohraničí apostrofy:

  • ''kurzíva'' se zobrazí jako kurzíva. (2 apostrofy)
  • '''tučné písmo''' se zobrazí jako tučné písmo. (3 apostrofy)
  • '''''tučná kurzíva''''' se zobrazí jako tučná kurzíva. (2 + 3 = 5 apostrofů)

Nadpisy a podnadpisy

Nadpisy a podnadpisy představují snadné řešení, jak uspořádat článek. Pokud vidíte, že se téma dá rozdělit do několika menších sekcí, můžete svůj článek rozdělit tak, aby každá sekce měla svůj nadpis.

Nadpisy se vytvářejí takto:

  • ==Nadpis nejvyšší úrovně== (2 rovnítka)
  • ===Podnadpis=== (3 rovnítka)
  • ====Ještě nižší úroveň členění==== (4 rovnítka)

Pokud má článek alespoň tři nadpisy, na jeho začátku se automaticky vygeneruje tabulka obsahu. Tvorbu nadpisů si můžete vyzkoušet třeba na Pískovišti Wikidruhů. Každý další nadpis se automaticky přidá do tabulky obsahu.

Interní odkazy

Jednou z věcí, které dělají Wikidruhy v kombinaci s Wikipedií zajímavými a přitažlivými, je rozsáhlý systém interních odkazů. Tyto odkazy, které není obtížné vytvořit, umožňují uživatelům dozvědět se více informací v návaznosti na článek, který právě čtou.

Kdy odkazovat

Nejsnadněji si na tuto otázku odpovíte, když se podíváte na již existující články na Wikidruzích a napodobíte, co už bylo vytvořeno. Pokud se nemůžete rozhodnout, jestli odkaz vytvořit nebo ne, zkuste se zamyslet - „Kdybych se v textu dostal(a) k tomuhle termínu, chtěl(a) bych, aby tu byl na něj odkaz?“

Jak odkazovat

Pokud chcete vytvořit odkaz na jinou stránku v rámci Wikidruhů (říká se tomu také wikiodkaz), vložíte prostě její název do dvou hranatých závorek, takhle:

[[Článek X]]

Tak například kdybyste chtěli vytvořit odkaz na stránku, řekněme, Wikidruhy:Jak přispívat do Wikidruhů, vypadal by takto:

[[Wikidruhy:Jak přispívat do Wikidruhů]]

Pamatujte, že odkazy se vytvářejí automaticky, takže když kolem nějakého slova postavíte dvojité hranaté závorky, stane se z něj odkaz. Z toho důvodu je třeba si dávat pozor na podrobné odlišení.

Pokud chcete, aby odkaz na stránku vypadal jinak než je její název, můžete odkaz zobrazit pod alternativním názvem, tak, že název přidáte do odkazu za svislý oddělovač („|“, na některých klávesnicích například SHIFT+\, případně pravý ALT+W).

Takže kdybyste chtěli vytvořit odkaz na výše zmíněnou stránku, ale chtěli byste jej pojmenovat „můj odkaz“, zapíšete to takto:

Pokračujte na [[Článek X|můj odkaz]]...

A zobrazí se:

Pokračujte na můj odkaz...

přičemž cílovou stránkou bude „Článek X“.

Odlišné koncovky

Pokud potřebujete, aby byl odkazující termín ve tvaru množného čísla nebo s nějakou pádovou koncovkou, můžete termín samotný použít jako odkaz, a koncovku dopsat ven za hranaté závorky.

Takže když například napíšete:

Mořští savci, jako jsou například [[delfín]]i, se často živí [[ryba]]mi

budou kýžené odkazy normálně fungovat.

Příbuzné stránky

Wikidruhy jsou jedním z několika projektů Nadace Wikimedia. Dalším je například Wikipedie, kde mají své místo prozaické články o subjektech, které lze považovat za encyklopedicky významné (plus některá témata, která by se hodila do kalendářů a ročenek).

Jakýkoli článek, který uvádí prostou definici určitého slova nebo krátké fráze (asi tak, jak byste to našli ve slovníku), a který nelze rozvést do podoby encyklopedického hesla, by měl být zařazen do sesterského projektu Wikipedie, Wikislovníku. Dále existuje společná strojově čitelná databáze, ze které mohou ostatní projekty čerpat, zvaná Wikidata a také projekt shromažďující svobodně licencovaná multimédia, známý jako Wikimedia Commons.

Kompletní seznam všech příbuzných projektů naleznete zde. Formáty odkazů na ně jsou vypsány zde.

Abyste nemuseli v odkazech vypisovat celou adresu, můžete použít zkrácenou verzi, podobně jako když odkazujete vnitřním odkazem v rámci Wikidruhů.
Tak například

[[:cs:wikt:housle]]

vede na českou verzi serveru Wiktionary, tedy Wikislovník, a to konkrétně na heslo „housle“. (Všimněte si předpony „:cs:“, která určuje, na kterou jazykovou mutaci odkaz povede.) Ve Vašem článku by se takovýto odkaz zobrazil takto:

cs:wikt:housle

což ale nevypadá moc hezky, takže předpony „:cs:wikt:“ můžete schovat tak, že odkaz alternativně pojmenujete (což se dělá, jak jsme si už výše ukázali, pomocí svislé čáry):

[[:cs:wikt:housle|housle]]

a konečný výsledek se pak zobrazí jako:

housle

Ostatní příbuzné projekty mají podobné zkratky:

  • Meta-Wiki využívá předpony „meta:“ nebo „m:
  • Wikiknihy mají předpony „wikibooks::“ nebo „b:
  • Wikizdroje mají předpony „wikisource::“ nebo „s:
  • Wikicitáty mají předpony „wikiquote::“ nebo „q:
  • Wikiverzita využívá předpony „wikiversity::“ nebo „v:

Na různé jazykové mutace Wikipedie lze odkazovat pomocí zkratek kýženého jazyka, například „de:“ nebo „nl:“ pro odkazy na německou, resp. nizozemskou Wikipedii. Pokud před odkaz přidáte jen „w:“, vytvoří se odkaz na anglickou Wikipedii. Manuální přidávání odkazů na jednotlivé jazykové mutace Wikipedie se nicméně nedoporučuje, protože propojení mezi jazykovými verzemi dostatečně zastávají Wikidata. (Mezijazykové odkazy vytvářené Wikidaty nejsou ve zdrojovém kódu stránky vidět, projevují se jen v nabídce jazyků v levém postranním panelu na „hotové“ stránce. Manuálním přidáváním mezijazykových odkazů se vytvářejí duplicity, které správci Wikidruhů dříve či později promažou.)

Externí odkazy

Pokud byste chtěli vytvořit odkaz vedoucí do prostoru mimo projekty Wikimedia, pak by měl být umístěn v samostatné sekci „Externí odkazy“, umístěné na konci hesla.

Nejsnazší způsob, jak vložit odkaz, je prostě napsat plnou URL adresu stránky. Pokud byste chtěli vložit odkaz, řekněme, na Google, stačí prostě napsat:

https://www.google.cz/

Wiki automaticky rozpozná, že se jedná o odkaz (viz názorný příklad výše) a zobrazí celou adresu webové stránky, včetně značky protokolu „https://“. V praxi se tento způsob odkazování příliš nepoužívá, protože celá adresa stránky může nabývat ošklivých rozměrů a ne pokaždé je z ní zřejmé, kam vlastně vede.

Aby se odkaz zobrazil jako něco jiného než URL, můžete jej při psaní uzavřít do hranatých závorek. Opět si jako příklad vezměme odkaz na Google:

[https://www.google.com/]

Ten se, napsán takto, zobrazí jako číslo v hranaté závorce - [1]. Tento formát se používá, když například potřebujete do článku vložit odkaz na zdroj. Umisťuje se na konec citace nebo tvrzení, které chcete ozdrojovat. Není vhodné jej používat uvnitř textu, třeba takto: „Podle [2] nastal poslední úplněk druhého tisíciletí 11. srpna 2000.“

Pokud chcete sami zvolit, pod jakým textem bude odkaz viditelný, napište svůj název odkazu do jednoduché hranaté závorky za odkaz, oddělený mezerou (nikoli tedy svislým oddělovačem). Pokud tedy budete chtít vytvořit odkaz na vyhledávač Google, zdrojový kód musí vypadat takto:

[https://www.google.cz/ vyhledávač Google]

Poznámka: Některé speciální znaky - jako například právě svislý oddělovač (|) v adrese odkazu znemožňují jeho funkčnost; protokol HTTP nicméně poskytuje možnost nahradit kterýkoliv znak v adrese jeho ekvivalentem v hexadecimálním kódu. Tak například svislý oddělovač lze nahradit kódem %7C.

Odkazy v sekci „Externí odkazy“ by měly být seřazeny jako odřádkovaný seznam:

==Externí odkazy==
*[https://www.google.cz/ vyhledávač Google]
*[https://www.seznam.cz/ vyhledávač Seznam]
Contents General Wikispecies